Καστανή ή λευκή ζάχαρη; Τι να επιλέξετε στη διατροφή σας

Η ζάχαρη είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα συστατικά στη σύγχρονη διατροφή, αλλά ποια είναι η καλύτερη επιλογή: η καστανή ή η λευκή ζάχαρη;

Ποια είναι η διαφορά τους;
Η βασική διαφορά ανάμεσα στην καστανή και τη λευκή ζάχαρη είναι η επεξεργασία και το περιεχόμενο σε μελάσα. Η καστανή ζάχαρη περιέχει μελάσα, η οποία της δίνει το χαρακτηριστικό χρώμα και ελαφρώς διαφορετική γεύση. Αντίθετα, η λευκή ζάχαρη έχει υποστεί περισσότερη επεξεργασία και δεν περιέχει μελάσα.

Διατροφική αξία
Και οι δύο τύποι ζάχαρης παρέχουν παρόμοιες θερμίδες — περίπου 16 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού. Η καστανή ζάχαρη περιέχει μικρές ποσότητες μετάλλων, όπως ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο, λόγω της μελάσας, αλλά σε τόσο μικρές ποσότητες που δεν επηρεάζουν ουσιαστικά τη διατροφή.

Ποια είναι πιο υγιεινή;
Αν και συχνά θεωρείται πιο «φυσική» ή υγιεινή, η καστανή ζάχαρη δεν προσφέρει σημαντικά οφέλη σε σύγκριση με τη λευκή. Και οι δύο επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος, συμβάλλουν στην αύξηση βάρους και συνδέονται με προβλήματα υγείας όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Συμπέρασμα
Η επιλογή ανάμεσα σε καστανή και λευκή ζάχαρη είναι κυρίως θέμα γεύσης και χρήσης στη μαγειρική. Διατροφικά, οι διαφορές είναι ελάχιστες. Το σημαντικότερο είναι ο περιορισμός της συνολικής πρόσληψης ζάχαρης και η ισορροπημένη διατροφή.